.

O GALOVIĆEVOJ JESENI

Naslovna
Povijest
Nagrade
Vijesti
Kontakt
Organizatori
Forum
Prijave
Sponzori

MALI GALOVIĆ

O Malom Galoviću
Radionice 2007
Radionice 2008
VOLONTERI
PRESS
LINKOVI

NAGRADNA IGRA

2008.
Naslovna stranica PRESS Press konferencija 2009.

NA OVOGODIŠNJOJ PRESICI SAZNALI SMO...

Ovogodišnja, 16. po redu Galovićeva jesen, nastavlja uspješnu evoluciju započetu 2007. godine i profilira se kao jedini hrvatski festival književnosti u novim medijima i novim literarnim formama koje uz njih nastaju. Na Jesenima ravnopravno koegzistiraju različite vrste «literarnih» uradaka, od «klasične» gutenbergovske književne produkcije do «literarnog» što iskrsava u blogovima, reklamama, filmovima, muzici ili na internetskim forumima, dok su festivalski programi osvježeni novim senzibilitetima, prije svega onima koje donose internetske generacije, njihovu kulturu i ikonografiju.


I ove su godine Grad Koprivnica i Organizacijski odbor 16. Galovićeve jeseni uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije raspisali tri natječaja:

1. Natječaj za najbolje prozno književno djelo koje se bavi PREOBRAŽENIM IDENTITETOM

Nagrada najboljem djelu dodijelit će se kao godišnja nagrada za izvorna književna djela na hrvatskom jeziku objavljena u drugoj polovici 2008. i u 2009. godini, a sastoji se od novčanog dijela i prigodne povelje. Prijedloge za dodjelu nagrade mogli su prijaviti izdavači ili autori.
Rok za prijavu na natječaj bio je 15. srpanj 2009. i do tog roka stiglo je 21 objavljeno prozno djelo od kojih 9 ulazi u finale izbora:

1.Ludwig Bauer: PATNJE ANTONIJE BRABEC
2.Slađana Bukovac: ROD AVETINJAKA
3.Ratko Cvetnić: POLUSAN
4.Ana Đokić: RECEPTI ZA SREĆU
5.Sanja Lovrenčić: MARTINOVE STRUNE
6.Irena Lukšić: DUGA RESA - IXTLAN
7.Zoran Pongrašić: ČETIRI SPROVODA I VJENČANJE
8.Eda Vujević: U SFINGINOJ SJENI
9.Tomislav zajec: LUNAPARK

O pobjedniku će odlučiti stručni žiri u sastavu: prof. Božica Jelušić (predsjednica), prof.dr. Andrea Zlatar Violić i prof. Astrid Pavlović.

2. On-line natječaj za kratku on-line priču na temu promjene s naslovom 'Od danas...'

Na ovaj natječaj mogle su biti prijavljene neobjavljene kratke on-line priče na zadanu temu dužine do tri kartice pisane na hrvatskom jeziku. Rok za slanje radova bio je 15. kolovoza 2009. Natječaj je privukao autore 23 priče koje su udovoljavale zadanim predispozicijama. Organizacijski odbor 16. Galovićeve jeseni pod stručnim vodstvom prof. Matije Ivačića odabrat će tri najbolje čiji će autori biti novčano nagrađeni.

3. Natječaj za najbolji literarni blog u formi digitalnog dnevnika

Na natječaj su se do 15. kolovoza 2009. mogli prijaviti literarni blogovi koji su ispunili tematski uvjet. Pristigla su tri bloga, a o izboru najboljeg će odlučiti on-line glasovanjem posjetitelji mrežne stranice festivala Galovićeva jesen na adresi www.galoviceva-jesen.com .

Svim nagrađenim autorima nagrade će biti uručene na svečanoj dodjeli u sklopu Festivala književnosti u novim medijima – 16. Galovićeva jesen koji će se održati 16. i 17. listopada 2009. u Koprivnici.


NOVE INICIJATIVE I AKCIJE

Ove je godine u sklopu Galovićeve jeseni-festivala književnosti u novim medijima započeto s novim inicijativama i akcijama. Akcijom POKLONI KNJIGU želi se pomoći Centru za obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce da opreme školsku knjižnicu te Knjižnici Doma umirovljenika da upotpune naslove. Skupljaju se knjige i dobrovoljni prilozi. Priključilo se i međunarodnoj akciji OSLOBODI KNJIGU (bookcrossing) pa se tako knjigu može 'osloboditi' tj. ostaviti na javnom mjestu (inicijalna mjesta su Knjižnica i čitaonica 'F. Galović, Šareni dućan, Gimnazija 'F. Galović, Fax, ali isto tako i svaka klupa, čekaonica, bolnica...) kako bi ljudi (slobodno) uzimali (slobodne) knjige, čitali i prosljeđivali dalje. ČITANJE NA G. TOČKAMA dobilo je novu dimenziju činjenicom da su ga u program svojih aktivnosti uvrstili Društvo čitatelja Hrvatske i Udruženje knjižničara RH što je akciju proširilo cijelom Hrvatskom. Počelo se i s proširenom akcijom VOLONTIRAJ pa se redovito čita djeci na Dječjem odjelu koprivničke bolnice, posjećuje starije u Domu umirovljenika, radi na ljetnim tržnicama knjiga (gdje je ove godine Festival prvi puta imao info-pult) i organizaciji radioničkog dijela Galovićeve jeseni koji će u Koprivnici biti 16. listopada.

 

PROGRAM FESTIVALA


PETAK, 16. 10. 2009.

Program počinje 'KNJIGOSLUŠAONICOM' na Dječjem odjelu bolnice 'T. Bardek' gdje će se malim bolesnicima čitati i pričati do večeri.

U tri će gradska dječja vrtića akademski slikar Darko Markić održati likovne radionice na kajkavskom dijalektu (projekt 'DOMAČA REČ'); Jasminka Bijelić Ljubić (ŠAF Čakovec) će za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole održati radionicu upoznavanja animacije 'PAJDAŠIJA ŠČRBAVE ŽABE I NEZNANA KRALJEVNA', a Magda Dulčić i Zvonko Todorovski radionicu stripa 'ZAČARANA KULA' za učenike od 5. do 8. razreda.

Tijekom dana u gimnaziji ' Fran Galović' odvijat će se predavanja i radionice namijenjena srednjoškolcima, studentima i zainteresiranim građanima: 'CREATIVE DIRECTOR' (Hrvoje Škurla, BUKAAA)  i 'Projekt - novo zanimanje: GLUMAC/REDATELJ/PRODUCENT' (Sven Šestak) te radionica izrade radio-reklame 'BUKAAA'.

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' također će biti poprište raznih događanja. Promocija i metodički sat nagrađene knjige 'Pazite kako igrate' naše sugrađanke Ivone Šajatović odvijat će se u jutarnjim satima, radionica digitalne slikovnice pod vodstvom Nenada Novaka za djecu od 5 do 10 godina u popodnevnim dok će se navečer održati autorska večer Maje Gjerek u sklopu programa 'Galović konvencionalno'.

SUBOTA, 17. 10. 2009.

Čitanja na G. točkama počet će u 10 sati, na kavicu BEZ KOFEINA ćemo s piscima finalistima od 11:30 na tri lokacije (kafić Faks, Art i Galeriji S), poslije ručka će biti prilike za autograme u Šarenom dućanu, posadit ćemo drvo, na tribini popričati o odnosu književnosti i novih medija (17 sati, Dom mladih), a u 20 sati nagraditi najbolje u MMC Kugla uz koncert Komedije.

Nagradu za najbolje prozno djelo i blog dodjeljuje Grad Koprivnica, autore priča nagrađuje Hartmann d.o.o., a sva događanja prati generalni medijski pokrovitelj Radio DRAVA.
 
Ciljevi festivala su :
1.POPULARIZACIJA, AKTUALIZACIJA, REVITALIZACIJA, INTERPRETACIJA, EVOKACIJA DJELA I ŽIVOTA FRANA GALOVIĆA
2.PROPITIVANJE IDENTITETA (KAO TRAJNE UMJETNIČKE PREOKUPACIJE)
3.AFIRMIRANJE KNJIŽEVNOG/LITERARNOG IZRAŽAVANJA U NOVIM MEDIJIMA I PROPITIVANJE ISTIH
4.DOSTUPNOST KNJIŽEVNIH DJELA HRVATSKIH STARIH I SUVREMENIH AUTORA (POBJEDNIKA NATJEČAJA) PROCESOM AUDIO I VIDEO DIGITALIZACIJE
5.POPULARIZACIJA ČITANJA TISKANE I ELEKTRONIČKE KNJIGE (PISANE I ZVUČNE)
6.AUDIO I VIDEO DIGITALIZACIJA BAŠTINSKE KNJIŽEVNE GRAĐE S NAGLASKOM NA DJELO FRANA GALOVIĆA
7.UKLJUČIVANJE DJECE VRTIĆKE I OSNOVNOŠKOLSKE DOBI U AKTIVNO OČUVANJE KAJKAVSKOG NARJEČJA I LITERARNE BAŠTINE KREATIVNIM RADIONIČKIM TIPOM RADA
8.EDUKACIJA  SVIH UZRASTA ZA NOVE MEDIJE U LITERARNE I ŠIRE IZRAŽAJNE SVRHE
9.PROJEKT 'NOVO ZANIMANJE' KOJE IMA CILJ INFORMIRATI NOVE GENERACIJE O POSLOVIMA I ZANIMANJIMA VEZANIM ZA NOVE MEDIJE I KNJIŽEVNOST

Detaljnije na www.galoviceva-jesen.com

 

 

DIGITALNA AUDIO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Razgovori

DIGITALNA VIDEO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Gosti

O GALOVIĆU

Biografija
Digitalizirana proza
Digitalizirana poezija
Digitalizirana drama
Ostalo
Bibliografija

MODERNA I MODERNIZAM

Autori
Djela
Kontekst
Bibliografija