.

O GALOVIĆEVOJ JESENI

Naslovna
Povijest
Nagrade
Vijesti
Kontakt
Organizatori
Forum
Prijave
Sponzori

MALI GALOVIĆ

O Malom Galoviću
Radionice 2007
Radionice 2008
VOLONTERI
PRESS
LINKOVI

NAGRADNA IGRA

2008.
Naslovna stranica Kratka priča - Kratke priče 2009. Kratka priča - Ponekad dodirni vjetar.....
Kratka priča - Ponekad dodirni vjetar.....

Šifra: Vallarta

PONEKAD DODIRNI VJETAR…..


Uvaženi svi nazočni, želim Vam ugodnu večer i predstavljam Vam predavača koji će održati predavanje pod naslovom „Dinamika Božje prisutnosti“. Predavač će na temelju -svetopisamskih starozavjetnih i novozavjetnih – tekstova govoriti o modalitetima Božje prisutnosti u svijetu. Posebno će se osvrnuti na otajstvo Isusove muke i njezine važnosti za jednu kritičku teoriju, kako religioznih, tako i političkih sustava. Predavač je profesor Staroga zavjeta na Evanđeoskom teološkom fakultetu, gdje je i voditelj diplomskog studija. Doktorsku tezu obranio je na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu. Sudionik je brojnih simpozija i autor zapaženih radova iz područja biblijske teologije.

Bile su to uvodne riječi promotora teološke tribine.


Sjedila je u predzadnjemu redu, s desne strane dvorane u kojoj se održavala tribina. Nasuprot njezine strane, ali u zadnjemu redu, usamljen, sjedio je on, zbog kojega već tri mjeseca po zadatku boravi u gradu gdje živi. Već u sumrak napustila je stan i krenula u šetnju. Obožavala je nebo prožeto zvijezdama. Uživala je ne samo u njihovom sjaju, već i glazbi koju su slali planetu Zemlji. Odjenula se prikladno godišnjem dobu – početak travnja. Šetala je centrom grada nastojeći se koncentrirati na temu večerašnjeg predavanja. Za dva dana kršćani, katolici, slavit će blagdan uskrsnuća. Sutra je planirala otputovati obitelji i uživati u blagdanu koji su tradicionalno slavili. Ništa i nitko ne može mi promijeniti plan, uvjeravala je sebe približavajući se mjestu održavanja predavanja – Klub knjižare Nova..


Pažljivo je pratio profesorovo predavanje na engleskome jeziku, kojega je na hrvatski prevodio njegov asistent. Kao većina javnih predavanja, tako je i ovo trajalo nešto manje od jednoga sata. Bilo je razumljivo heterogenom skupu koji se odazvao pozivu tribine. Promotor tribine je poslije završenog izlaganja pozvao slušateljstvo da postavi upite predavaču. Nekoliko slušatelja postavilo je pitanje i zadovoljilo se odgovorom. Na posljednji poziv promotora za postavljanje pitanja, podigao je ruku. Promotor, iznenađen, oslovivši slušatelja imenom i titulom, što nije uobičajeno za ovakve skupove, zamoli da postavi upit. Neka je slabost ovladala njezinim tijelom. Bila je pripremljena na najrazličitije postupke i reakcije pojedinaca, ali ovo nije očekivala. Zašto? Gdje sam u pripremi pogriješila, upitala se i okrenula onom zbog kojeg ovdje boravi i sada upućuje upit….

Pohvalio je profesorovo predavanje i zamolio, može li iznijeti svoje mišljenje o tome kako je mnogoboštvo nestalo sa svjetske religiozne pozornice.

Naglasio je da je profesor u svojem predavanju citirao brojne filozofe, književnike i druge umjetnike koji su živjeli u periodu mnogoboštva i stvorili djela neprolazne duhovne i materijalne vrijednosti. Nastala je tišina u dvorani. To nije bila tišina trenutka, izazvana nesrećom, prirodnom katastrofom ili bolom pojedinca, koja je tražila sućut i zaprepaštenje, već vulkan koji je mirovao tisućljećima i sada prijetio porušiti ono što je stoljećima stvarano. Prevodilac je treći put prevodio postavljeno pitanje uglednom predavaču. Tijela, pogledi svih slušatelja pa tako i njezino bili su usmjereni njemu, koji je uputio pitanje.


Očito da uvaženi predavač nije bio pripremljen za upit takvoga sadržaja. U nekoliko minuta interpretirao je svoj odgovor. Ne, nije bilo više dodatnih pitanja i tribina je bila završena.


Posjetitelji tribine koji su sjedili kraj nje i počeli odmah raspravu, nisu joj dopustili da odmah napusti prostoriju Kluba knjižare Nova. Pogledom je tražila njega, ali ga nije više bilo, otišao je. Uz ispriku onima koji su je okruživali, krenula je u potragu za njim. Ugledala ga je i hitrim korakom krenula u njegovom pravcu. Grč u kojem se našla nije popuštao, postajao je jači. Prvi put u službi koju obavlja ostala je poražena. Emocije raznih nijansi prolazili su njezinim bićem. Na trenutak je poželjela da mržnja prema njemu ovlada njome, ali bez uspjeha. Sadržaji njegovih romana i pripovjedaka nisu ukazivali na razmišljanja izrečenom u pitanju gostu predavaču. Naglo je skrenuo u park. Na ulazu u park stajalo je prazno postolje na kojemu su se kroz povijest mijenjali spomenici raznim junacima i herojima. Ispred praznog postolja nalazili su se vijenci svježeg cvijeća. Dokad će postolje ostati prazno…. Asfaltirani put kroz aleju drveća vodio je promenadi – šetalištu uz rijeku. Usporavao je hod. Čega se on oslobađao? Trebalo je imati hrabrosti postaviti takvo pitanje i to baš pred uskrsne blagdane. Svjetlost svjetiljki poredanih uz rub obale rijeke dopirala je do izlaznih vrata parka. Odjedanput, još jedan šok za nju. Ptica izuzetne ljepote sletjela je na njegovo rame i ostala. Ne, njezino stanište sigurno nije na nekim od grana parka kroz koji prolaze.


Zvuci melodije koji su dopirali iz rijeke, čijom ga je obalom pratila , vraćali su joj sjećanje na autore filozofskih djela iz perioda mnogoboštva. Zar nije iz ljubavi prema tim djelima studirala filozofiju i povijest umjetnosti? Ptica na njegovom ramenu čas bi se uspravila pa opet spustivši krila vratila u prvobitni položaj. U mislima je počela sastavljati sadržaj izvještaja današnjih događanja. Sutra mora biti na stolu pretpostavljenih. Slijedila ga je putem koji je vodio u najstariji dio grada, u kojem su se nalazili muzeji, crkve, škole, spomenik kuge iz 1. stoljeća. Nije se niti jednom osvrnuo, pogledao prati li ga tko. U životopisu kojeg su joj dostavili, između ostalog je pisalo – neobičan, živi u svom svijetu….

Plemići su inače čudo svijeta. Sve ih je manje. Proganjaju ih, ubijaju, mrze, ne dopuštaju im sudjelovati u javnosti. Nositelji plave krvi sve to podnose stoički. Oslovivši ga titulom, drhtavi glas promotora koji ga je zamolio da postavi upit, izražavao je kontinuitet osjećaja i ponašanja svijeta iz prošlosti. Je li on potomak jednoga od bogova iz perioda mnogoboštva? Usmjerila je pogled nebu i potražila zvijezde, zatražila je odgovor od njih.

Zašto ga prati, zbog čega se ne može odvojiti od njega i ptice? 

DIGITALNA AUDIO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Razgovori

DIGITALNA VIDEO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Gosti

O GALOVIĆU

Biografija
Digitalizirana proza
Digitalizirana poezija
Digitalizirana drama
Ostalo
Bibliografija

MODERNA I MODERNIZAM

Autori
Djela
Kontekst
Bibliografija