.

O GALOVIĆEVOJ JESENI

Naslovna
Povijest
Nagrade
Vijesti
Kontakt
Organizatori
Forum
Prijave
Sponzori

MALI GALOVIĆ

O Malom Galoviću
Radionice 2007
Radionice 2008
VOLONTERI
PRESS
LINKOVI

NAGRADNA IGRA

2008.
Naslovna stranica Kratka priča - Kratke priče 2009. Kratka priča - Ekološki prije svega
Kratka priča - Ekološki prije svega

Ekološki prije svega

Ovo je ipak bilo preteško za nas. I nije odmah donosilo novac, a još kad se dogodi ovakva nepogoda, onda nam sav rad propadne. Zato imamo drugi plan. Cijelo smo ljeto na polju, tata i ja. Na svojem polju, volio je to naglašavati, kad smo ga kupili. Činilo nam se to kao dobra odluka, biti svaki dan na svježemu zraku, fizički raditi, ne kupovati kemijske preparate i ne špricati, nego sve raditi rukama. Ekološki prije svega. Kao što sam učila na prirodi.

Crna sam kao da sam bila na moru, kaže on i smije se, svakim si danom sve ljepša. I nisu mi teška sva ta kopanja, plijevljenja, zalijevanja i oblaganja zemlje između paprika slamom, da se zadrži vlaga i kad je suša, a ni trava kroz nju ne može rasti. Osim odnedavno za onih dana, znate kad, tad mi je stvarno teško i tad me tata ostavi u stanu, pa čitam, to me zaokupi da ne osjećam bol. Kao i naš mačak, i uz njega uvijek sve zaboravim, vjerojatno je to od njegove vedrine.

Zovemo ga gospodin. Ima krasne manire, kaže tata, i graciozan hod, dodala sam kad sam prvi put pročitala tu riječ. Uvijek se sređuje i umiva, kao i ja. Ali ne boji se ni zaprljati, još otkako nam se prvi put zavukao u fiću, često s nama ide na polje. Tamo skače ponad strukova, ili se šulja između njih i vreba, postaje pravi lovac. Kad ulovi što, uvijek nam to donese da nam se pohvali, a i mi njega hvalimo, gle, kakav je to gospodin.

Kupili smo to polje čim je mama završila u bolnici, tako će njoj ostati novac za liječenje i njene sitnice, a ostalo ćemo mi zaraditi uzgojem paprika. Samo ćemo platiti nekoga da nam izore, a sve ostalo radit ćemo sami. Još ćemo se i maknuti iz stana, da ne vrtimo crne misli.

Nepregledne gredice paprika, kako rastu, rastemo i mi s njima, a onda tuča potuče sve. Teško je to i zamisliti, ali mi imamo i drugi plan. Još od ovih istučenih paprika ispečemo ajvar, a onda krećemo u novi biznis.

Ovo je ipak preteško za nas. I ne donosi novac. A novac nam treba. Za moje školske knjige, za knjige mora biti, kaže mama kad je posjetimo. I za nove traperice, to mi je nagrada što sam prošlu godinu završila s pet. Već razrađujemo i taktiku. Bez ulaganja.

Odsad skupljamo plastične boce, tu je isplata na ruke. Odmah ćemo se provesti da vidimo gdje ih najviše ima. Tata će si izraditi alat, štapove kao za pecanje, da dosegne i one najneuhvatljivije boce. Čistit ćemo okoliš, ekološki prije svega.

Crna sam i sve ljepša, kao da sam bila na moru. No ono što je najvažnije, rastu mi grudi. Potkošulja mi nije dovoljna, zato ću skupiti nekoliko boca i sama, i kupiti grudnjak. Već sam snimila gdje. 

DIGITALNA AUDIO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Razgovori

DIGITALNA VIDEO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Gosti

O GALOVIĆU

Biografija
Digitalizirana proza
Digitalizirana poezija
Digitalizirana drama
Ostalo
Bibliografija

MODERNA I MODERNIZAM

Autori
Djela
Kontekst
Bibliografija