.

O GALOVIĆEVOJ JESENI

Naslovna
Povijest
Nagrade
Vijesti
Kontakt
Organizatori
Forum
Prijave
Sponzori

MALI GALOVIĆ

O Malom Galoviću
Radionice 2007
Radionice 2008
VOLONTERI
PRESS
LINKOVI

NAGRADNA IGRA

2008.
Naslovna stranica Kratka priča - Kratke priče 2009. Kratka priča - Raspolovljena
Kratka priča - Raspolovljena

 

Šifra: ja134

Raspolovljena

Kada si raspolovljena, teško zacjeljuješ. Kao da te snažan vjetar trga i vuče istovremeno na jednu i drugu stranu. Ponekad poželiš zatišje, bar malo mira i spokoja, ali ubrzo te pobijedi vlastita slabost i ponovo se daš raspoloviti.

Kao podivljala rijeka između dvije obale. Ne znaš koja te više vuče, koja te više grije i teško ti je. Čas s jedne, čas s druge strane, umjesto pijeska, dočeka te stijena, oštra, usijeca se u te i sva izranjavana poprimaš boju krvi.

Oni koji te gledaju s mosta, ne razumiju što se dogodilo jer ti i dalje tečeš, nisi ni usahla, ni propala u uvir, ti si i dalje rijeka koja se smije i krije svoju bol u šljunkovitom dnu. Samo prazna školjka poznaje tvoju istinu. Nalijevaš na nju hrpe pijeska i mulja da ne ispliva i ne dođe ikome na vidjelo.

Teško je ozdraviti kada si raspolovljen. Ne možeš se nikako sastaviti u cjelinu. Znaš da nijedna polovica nije pravi izbor, za tebe nema pravog puta i ono što te čini sretnom izniklo je iz neke nesreće, a čemu bi onda dobrom moglo poslužiti? Ničemu dobrom. I zašto, ako sve to znaš, ne možeš sama sebi reći-prestani, prekini se mučiti. Zašto se neprestano uvjeravaš da je to vrijedno toga i da se moraš boriti, da ne smiješ posustati. Zašto kada sve govori protiv tebe? Zar te to sujeta tvoja tjera da izazivaš ili je to samo put koji ti je davno i unaprijed određen negdje na nebu ili na zemlji, a tko bi znao.

Dovoljno si mudra da znaš kako ništa nije slučajnost, ali na poredak stvari i sama djeluješ. I možeš promijeniti sve. Ali, ne, ti si još uvijek uvjerena da negdje postoji riječ zajedno. Ali ona ne postoji za tebe, sljepice. Na sve si trebala ranije misliti. Ili bolje ne misliti uopće pa bi ti bilo lako. Ovako, malo ti je toga ostalo za biranje. Imaš jednu polovicu koja se odjednom upitomila i sada moraš uvjeriti samu sebe da je dovoljno oprostiti i nastaviti dalje s osmijehom na licu.

Je li fer to što za sve nalaziš opravdanje u tuđim grijesima i je li fer što se pitaš je li fer što se od tebe očekuje ne samo oprost, nego i potpuno zaborav? I je li dobro to što lažeš, beskrajno lažeš godinama i drugima i sebi. Koji je zapravo tvoj način obrane? Izazivaš i ne možeš prestati. Kao da ti je Bog nešto dužan. Ne, nema dužnika. Samo tvoja slabost s kojom si cijeli život živjela. Slabost da progovoriš, sposobnost da prešutiš, da prešutno ne oprostiš. Ti zapravo nikome nikada ništa nisi oprostila. I to je samo jedna od tvojih poza. Izgledaš kao da opraštaš previše, a kad bi samo mogli zaviriti unutra, u te, svi bi vidjeli da nisi oprostila ni djetinjstvo, ni mladost, ni ove godine i da oprostiti nikome nećeš do smrti.

Možda se previše voliš da bi mogla oprostiti ili se premalo voliš da bi to mogla pokazati. Kada si jednom prešutjela, za drugi, treći i svaki novi put bilo je kasno. Na tebe se računa da ćeš prešutjeti jer ti se ne usuđuješ povući granicu. A sve te to odredilo kroz život. Možeš se miriti sa spoznajom da vjerojatno nisi sama, da ima takvih kao ti posvuda. Možda s tobom dijele isti cenzurirani dijalog jer ne žele otkriti svoje rane kao i ti. I ne žele priznati da na neki način čine greške jer su na njih naučene.

Vrijeme je da prestaneš biti samodestruktivna. Vrijeme je da se zavoliš. Vrijeme je da ne radiš ono što drugi od tebe očekuju, nego ono što ti želiš. Ako ustraješ u toj odluci, možda se stvari poslože na drugi način i otvore ti se neka nova vrata iza kojih te čeka nešto lijepo. Vrijeme je da počneš vjerovati kako nije kasno. Vrijeme je da djeluješ, a ne da čekaš. Ovo je tvoj prvi korak. Od danas…više ništa nije isto. 

DIGITALNA AUDIO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Razgovori

DIGITALNA VIDEO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Gosti

O GALOVIĆU

Biografija
Digitalizirana proza
Digitalizirana poezija
Digitalizirana drama
Ostalo
Bibliografija

MODERNA I MODERNIZAM

Autori
Djela
Kontekst
Bibliografija