.

O GALOVIĆEVOJ JESENI

Naslovna
Povijest
Nagrade
Vijesti
Kontakt
Organizatori
Forum
Prijave
Sponzori

MALI GALOVIĆ

O Malom Galoviću
Radionice 2007
Radionice 2008
VOLONTERI
PRESS
LINKOVI

NAGRADNA IGRA

2008.
Kratka priča - Kora

 

ŠIFRA: 2507 6773

Kora


Stigla sam. Ostavljam trajekt iza sebe i ulazim u neki drugi svijet. Istovremeno osjećam kao da tu nikada nisam živjela i kao da se vraćam na mjesto zločina.

Spuštam se u dno sela. Kamenim ulicama odzvanjaju samo moje drvene sandale. Zrakom se širi slatkasti miris kasnog ljeta.

Radije bih da nisam morala doći - i to baš ja, koja se svemu tome protivila. Ali što ću, bila sam nadglasana: dva naprama jedan.


Stižem pred kuću. Osupne me tišina. Kao i svaki put kad dođem, iznenađuje me ta odsutnost zvukova. Prvih par trenutaka čuješ samo glasno kucanje vlastitog srca, a onda se i ono stopi s tišinom i konačno počneš normalno disati.


Uranila sam. Još nema ni traga Francuzima.

Sjednem na kamene stepenice. Dok čekam, sjetim se kako smo negdje u ovo doba znali satima tu u dvorištu guliti bademe. Ili kako to ovdje kažu: rumbat' mindele. Nije mi to baš bio omiljeni posao: bademi svježe sa stabla još na sebi imaju zelenu koru koju trebaš oguliti i ta zelena kora ukopa ti se ispod noktiju i ostane tu danima.


Iza leđa osjetim nečiju prisutnost. Gospodin Tardi je stigao. «Dođite da vas upoznam», kaže odvjetnik Tardi. Ustajem i iz džepa vadim ključeve. Gospođa Marténe bila je vitka Francuskinja pedesetih godina. Dok držim njenu koščatu ruku, gledam joj plave oči i razmišljam: «Ova će žena odsad slušati moju tišinu...»


Sat vremena kasnije opet ulazim u trajekt i jedva čekam da me odvede u neki drugi svijet; daleko, daleko...


...Daleko daleko, u svom maksimirskom stanu spuštam telefonsku slušalicu. Razgovor s Njemačkom bio je kratak, tek toliko da javim sestri i bratu da su ključevi predani. Od danas nema više povratka. Na kraju lažem da ćemo se opet uskoro čuti, premda znamo da nećemo.


Ispijajući čašu crnog vina, zagledam se kroz prozor u daljinu. Susjedi s petog kata opet se svađaju. Iz druge sobe čuje se Markovo kuckanje po tipkovnici. Zatvaram oči prije nego mi se zamagli vid. Dok kršim prste, zamišljam tišinu, a pod noktima još osjećam koru od mindela.

 

DIGITALNA AUDIO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Razgovori

DIGITALNA VIDEO JESEN

Radionice
Tribine
Dodjela nagrada
Gosti

O GALOVIĆU

Biografija
Digitalizirana proza
Digitalizirana poezija
Digitalizirana drama
Ostalo
Bibliografija

MODERNA I MODERNIZAM

Autori
Djela
Kontekst
Bibliografija